Tillbaka till alla evenemang

Mat och klimat - Hållbara matsystem

Nav bjuder in: Mat & Klimat - Hållbara matsystem - strategi & praktik

Mat är centralt för klimat, miljö, hälsa, kultur och krisberedskap. Vi har länge velat att maten bara ska vara billig men nu när vi ser effekterna av detta tänk inser allt fler att ett skifte till ett hållbart matsystem är nödvändigt. 

De offentliga måltidsverksamheterna är sedan många år ledande i detta skifte och den utvecklingen är bara i sin början. I händelse av en långvarig avspärrning kommer maten snabbt att bli en extrem utmaning. Hur kan en kommun i Stockholms närhet förbereda sig och vara del i skiftet till ett hållbart matsystem? Hur kan man arbeta strategiskt och skapa ett lugn och en trygghet utan att blunda för verkligheten?

Vi välkomnar alla som är intresserade av att lära sig mer om och samtala kring hållbara matssytem - från det globala till det lokala. De flesta delar i en kommun berör på ett eller annat sätt matsystemet -näringslivsenhet, måltidsservice, äldreomsorg, skola och fysisk planering hör dit. Kanske är du ansvarig för offentliga måltider? Kanske är du verksam inom livsmedelslogistik? Eller så vill du helt enkelt lära dig mer om en av de viktigaste frågorna för en hållbar framtid?

Oavsett hoppas vi att du vill vara med denna eftermiddag för att fördjupa dina kunskaper och för att med dina erfarenheter, perspektiv och frågor bidra till att vi kan bli klokare tillsammans.  

Vi kommer få ta del av följande presentationer (som också sänds via Zoom om du inte har möjlighet att delta på plats, se info nedan): 

  • Diet for a Green Planet - Från planeten till lokal mat i en kommun.
    En presentation om hållbara matsystem med Södertälje som case-kommun. (Hans von Essen, BERAS International)

  • Offentliga måltiders nya uppdrag - arbete, strategier och förutsättningar för ett strategiskt ledarskap.
    En presentation med erfarenheter från ett antal kommuner. (Fredrik Birath, BERAS International)

  • Matglädje och nyfikenhet som drivkraft för miljösmarta måltider i Nacka kommun.
    En presentation om Nacka kommuns arbete med hållbara måltider. (Helena Pettersson, Koststrateg, Nacka)

Därefter ger vi plats för frågor och reflektioner samt ett faciliterat gruppsamtal.

Vi avslutar eftermiddagen med att servera en hemlagad värmande vegetarisk soppa på lokala råvaror (betalas separat på plats). 

Och har du lust och möjlighet att stanna kvar under kvällen så bjuder vi in dig till att fortsätta samtalen kring den komplexa matfrågan i vår tid på ett så kallat Warm Data Lab, där Nora Bateson är gästtalare. Här utforskar vi hur olika delar i ett komplext system (som tex matfrågan) är förbundna och interagerar med varandra, vilket ger oss en mer sammanhängande förståelse av levande system. Låter det intressant? Läs mer om kvällen och anmäl dig här

Har du en på-plats-biljett till eftermiddagen får du gå utan extra kostnad på kvällens event! Du kommer att få en promo code för kvällen när du köpt en biljett till eftermiddagen. OBS! gäller ej online-biljetter.

Anmälningssida

Föregående
Föregående
13 februari

Lst Dalarna: Lägre kostnader och större flexibilitet - Utevistelseprogrammet för nötkreatur

Nästa
Nästa
13 februari

Vandana Shiva i Järna: Biodiversity, Food Sovereignty and Regeneration