Stöd och miljöersättningar till betesmarker
apr.
8

Stöd och miljöersättningar till betesmarker

Webbinarium och dialog om stöd och miljöersättningar till betesmarker

Landsbygsnätverket bjuder in:’

Välkommen till ett webbinarium där du är med och diskuterar utformning av de stöd och miljöersättningar till betesmarker som du vill ska finnas i Sveriges framtida strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP.

Dag och tid: Den 8 april, kl. 9-11.

Syftet med webbinariet är att sprida kunskap om Jordbruksverkets pågående uppdrag samt diskutera hur utformning av olika stöd och ersättningar kan gynna betesdrift och skötsel av betesmarker. Arrangör: Jordbruksverket

Specifika stöd och miljöersättningar till fäbodbruk och slåtterängar kommer inte att diskuteras vid detta tillfälle.

Webbinariets innehåll:

  • Under webbinariet får vi del av en presentation av forskare Kristina Holmström på temat lönsamhet och betesdrift.

  • Rerpresentanter från Jordbruksverket beskriver arbetet med uppdraget.

  • En stor del av webbinariet kommer vara diskussion i mindre grupper.

Slutsatserna från diskussionerna kommer att följa med till Jordbruksverkets fortsatta arbete med stödutformning.

Målgruppen för webbinariet är organisationer som representerar civilsamhället, näringslivet, rådgivning, forskning eller utbildning samt lantbruksföretag.

Mer info och anmälan

Visa evenemang →
Årsmöte och träff i Falköping 12 april
apr.
11
till 13 apr.

Årsmöte och träff i Falköping 12 april

Föreningens årsmöte och regenerativ träff i Falköping

Den 12 april kl 17.00 hålls årsmöte för föreningen Regenerativt Sverige på hotell Ranten i centrala Falköping.

I samband med detta bjuder föreningen också in till en regenerativ träff, där schemalagda delar börjar med ett besök hos Roland Höckert på Godegården och avlutas med middag och livepodd under kvällen i Falköping. Möjlighet för fritt och fröjdigt nätverkande kan pågå från fredag kväll till söndag lunch, för de som vill. Samma helg hålls träff för kursen “Regenerativt lantbruk och Holistic Management” som ges av Bäckedals folkhögskola. Vi ser goda möjligheter till korsbefruktning av dessa händelser.

Mer information finns här

Visa evenemang →
Bona Forum Jordhälsa
juni
3
till 4 juni

Bona Forum Jordhälsa

BONA FORUM JORDHÄLSA

Snart är det dags igen för Bona Forum Jordhälsa. Föreläsningar med fokus på kunskapsutveckling kring jordhälsa i kombination med demo-odlingar och fältstudier på Bona Gård Munsö/Ekerö.

Årets tema: Nordiska jordar - Kunskapsutveckling och kunskapsutbyte av produktion, jordhälsa och kolinlagring i olika länderna. Nordiska föredragshållare inom jordhälsa/lantbruk/livsmedelsproduktion – Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Välkommen på två heldagar där vi fördjupar oss i hållbara jordbruksmetoder med fokus på jordhälsa.
Upplägget är föreläsningar med fokus på kunskapsutveckling kring jordhälsa i kombination med visningar av fältstudier och demo-odlingar. Ämnen som tas upp är grödans upptag och utnyttjande av olika former av näringsämnen och dess inverkan på växternas tillväxt och utveckling. Hur man kan minska förluster av växtnäring och växtskyddsmedel i miljön och samtidigt effektivisera gårdens lönsamhet. Hållbart nyttjande av vatten, markens produktionsförmåga och ökad kolinlagring.

Mer information om föreläsare och detaljerat program kommer under våren.

Tid: 3-4 juni 2025

Håll koll efter mer information här

Visa evenemang →

Gotland: Regenerativt lantbruk, jordhälsa och ekosystemprocesser
mars
25

Gotland: Regenerativt lantbruk, jordhälsa och ekosystemprocesser

Gotland: Regenerativt lantbruk, jordhälsa och ekosystemprocesser

Grönt centrum på Gotland bjuder in: Välkommen till nästa träff om regenerativt lantbruk! 

Oavsett om du var med förra gången eller är nyfiken på ämnet, är du varmt välkommen att dyka djupare in i regenerativt lantbruk med oss. Vi utforskar hur det kan förbättra jordhälsa, stärka ekosystem och öka både oberoende och lönsamhet för lantbrukare.

Den här gången gästas vi av Gunnar Thelin, erfaren rådgivare och föreläsare inom regenerativt lantbruk och naturnära skogsbruk. Gunnar och hans fru Anna driver själva ett regenerativt lantbruk i Småland, och han har en gedigen bakgrund som forskare och innovatör inom kretsloppsteknik.

Dessutom delar Simon Kotz och Henrik Ahlsten med sig av sina erfarenheter från lantbrukarforumet Northern Roots i Estland, där fokus låg på agroekologi och regenerativt lantbruk.

Vi bjuder på fika, och lunch finns att köpa på plats.  

Tid: 25 mars kl 09.30-14.30

Plats: Stora konferensen, Gotland Grönt Centrum, Lövsta 1, Romakloster, Gotland

Anmälan: senast 19 mars på www.grontcentrum.se/anmalan

Läs mer här

Visa evenemang →
Panelsamtal på Orust: Vatten, forskning, klimat
mars
20

Panelsamtal på Orust: Vatten, forskning, klimat

Panelsamtal på Orust: Vatten, forskning, klimat

Projektet Vatten i våra landskap fokuserar på vatten, landskap och markanvändning både som problem och slagkraftig lösning kopplat till klimatförändringarna.

Denna kväll bjuder Vatten i våra landskap in ett antal skilda miljöengagerade röster från forskningen till en nyanserad diskussion utifrån detta ofta förbisedda perspektiv. Välkommen!

I samtalet:
Gunnar Thelin - forskare, lantbrukare och ordförande Regenerativt Sverige
Stefan Bydén - miljövetare och expert på hydrologi
Ellen Lagrell - kulturgeograf, Göteborgs universitet
Sverker Jagers - professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Moderator: Niklas Wennberg

Fri entré och ingen föranmälan.

Projektet Vatten i våra landskap drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Väst och finansieras av Leader Bohuslän. Panelsamtalet arrangeras i samverkan med Orust och Tjörns Sparbank samt Omställning Tjörn.

Evenemanget på Facebook

Visa evenemang →
Alléodling
mars
14

Alléodling

Kan alléodling i slättbygden vara ett av framtidens odlingssystem?

Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in:
Under ett års tid har forskare och lantbrukare studerat odlingen av olika jordbruksgrödor i kombination med skogsjordbruk, för att få kunskap kring vilka faktorer som påverkar produktionen och kvaliteten på grödor, spannmål och nötter. Här är resultatet av studien.

Med deltagardriven metodutveckling under två växtsäsonger har odling av ettåriga jordbruksgrödor studerats tillsammans med skogsjordbruk. Fältstudier har genomförts i alléodlingar på tre olika gårdar och sedan analyserat vilka faktorer på fält- och gårdsnivå som begränsar produktionen och kvaliteten på livsmedelsgrödor, äpple, nötter och spannmål i alléodling.

Vad är skogsjordbruk?

Skogsjordbruk, också kallat agroforestry, är ett samlingsbegrepp för jordbruk som kombinerar träd med odling av grödor eller bete. Det finns många fördelar att kombinera träd tillsammans med odlingsplantor. Träden skyddar plantorna mot vind och sol, rötterna hjälper till att samla vatten i jorden och löven ger näring till jorden på hösten.

Syftet med projektet har varit att under svenska förhållanden utveckla Skogsjordbruksystem och att utvärdera deras potential att kombinera hög produktion av livsmedel, vara resurshushållande och generera viktiga ekosystemtjänster som exempelvis kolinbindning och bevarande av biologisk mångfald. Ambitionen har varit att ta fram kunskap för att förbättra lantbruksföretagens ekonomi genom produktion av hälsosamma livsmedel och samtidigt minimera miljö- och klimatpåverkan.

Hur deltar jag?

Vi genomför seminariet via Teams, en länk skickas ut dagen före webbinariet. Är du osäker på hur din uppkoppling fungerar är det bra om du ansluter i god tid, vi kommer att vara uppkopplade från kl. 13.20.

Tid: 14 mars, kl 13.30-14.20

Läs mer och anmäl dig

Visa evenemang →
Skåne: Kurs i Holistic Management
mars
13

Skåne: Kurs i Holistic Management

Holistic Management – Ett verktyg för regenerativt lantbruk

Jordkraft bjuder in:
Vill du öka lönsamheten och samtidigt få mer glädje i ditt lantbruk? Lär dig använda Holistic Management som ett ramverk för beslutsfattande och hållbar utveckling!

Vi gör en djupdykning i grunderna för Holistic Management och hur du kan:

  • Identifiera och förvalta den helhet du verkar inom

  • Använda ekosystemobservation för bättre beslut

  • Planera beten och landskap för regenerativt lantbruk

  • Skapa en ekonomiplan som leder dig mot dina mål

Tid och plats: 13 mars kl. 09.00–15.00 i Lövestad, Skåne

Kursen är kostnadsfri (lunch till självkostnadspris).

Anmälan: senast den 7 mars till: Christina Berneheim, Jordkraft, 0700–72 69 19, christina.berneheim@gmail.com

Kursen medfinansieras av EU via medel från Länsstyrelsen Skåne

Visa evenemang →
Agroväst: Regenerativt lantbruk- Vad är det egentligen?
mars
5

Agroväst: Regenerativt lantbruk- Vad är det egentligen?

Agroväst: Regenerativt lantbruk- Vad är det egentligen?

Agroväst bjuder in:
Ordet ”Regenerativt” har under senare tid blivit ett populärt begrepp i lantbrukssammanhang. Men vad betyder det egentligen? Vilka biologiska processer är det man vill få till som kan kallas regenerativa?
Välkommen på en föreläsning med Gunnar Thelin, som kommer att handla om vad som kännetecknar regenerativt lantbruk och hur det kan leda till god jordhälsa, vitalisering av ekosystemen, samt ökat oberoende och stärkt lönsamhet för lantbrukare.

Gunnar Thelin är forskarutbildad inom växters näringsförsörjning och mark/växt-relationer från Lunds universitet. Han startade företaget EkoBalans 2008 där han idag fungerar som seniorrådgivare. Sedan 2019 är han engagerad inom regenerativt lantbruk med utbildningar, föreläsningar, rådgivning, m m. Tillsammans med sin fru Anna driver han ett lantbruk med dikor i regenerativ betesdrift och grönsaksproduktion i mindre skala, utanför Växjö i Småland.

Evenemanget arrangeras av Agroväst Gröna Möten. Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som vill lära dig mer om regenerativt lantbruk. Vid frågor kontakta emma.svensson@agrovast.se. Varmt välkommen!

Program

14.00 Agroväst Gröna Möten hälsar välkomna

14.05 Regenerativt lantbruk- Vad är det egentligen?
Gunnar Thelin, EkoBalans, föreläser.

15.30 Kaffepaus

16.00 Föreläsningen fortsätter

17.00 Slut för dagen

Tidpunkt: 5 mars kl 14-17

Plats: Munkagårdsgymnasiet, Björkängsvägen 25 43278 Tvååker

Sista anmälningsdag: 3 mars

Mer info och anmälan

Visa evenemang →
Kurs i Danmark: Holistisk Management af din bedrift
mars
3
till 5 mars

Kurs i Danmark: Holistisk Management af din bedrift

Kurs i Danmark: Holistisk Management af din bedrift

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Forening for Holistisk Planlagt Afgræsning (HOPLA) bjuder in:
I løbet af de 3 undervisningsdage lærer du om grundprincipperne for en helhedsorienteret drift, der er baseret på de regenerative principper, og samtidig lærer du at bruge driftsplanværktøjet Holistisk Management for regenerativt landbrug. Kurset giver dig også mulighed for at netværke med andre, der interesserer sig for og arbejder med regenerativt landbrug. 

Program

  • Velkommen og præsentation
    - Logistik, introduktion, forventninger

  • Hvorfor Holistisk Management?
    - Hovedkomponenterne i helhedsorienterede beslutninger
    - Procedurer for planlægning og overvågning
    - Rammesætning for helhedsorienteret planlægning og drift

  • Fire grundprincipper
    - Et helhedsperspektiv - naturen fungerer i helheder og mønstre
    - Graden af fugtighed og udtørring styrer hvordan landskabet reagerer på påvirkninger
    - Indikatorarter i økosystemet - samspil som påvirker landskabets tilstand
    - Tid som faktor i levende processer

  • Økosystemprocesserne - At læse landskabet
    - Vandkredsløbet
    - Næringskredsløbet
    - Artssammenspil
    - Energikredsløb

Kurset er det første i en række på tre dele, og det er planen at del 2 og del 3 skal afholdes i løbet af forår og efteråret 2025. Det er en fordel at have taget dette kursus, hvis man senere ønsker at deltage i del 2 eller 3, men det er ikke et krav. Del 2 er planlagt til afholdelse d. 23.-25. april og der er særskilt tilmelding - mere info følger.

Tid del 1: 5-7 mars 2025

Läs mer här

Visa evenemang →
RegenHive: Ask Us Anything with Regenerative Sweden
mars
2

RegenHive: Ask Us Anything with Regenerative Sweden

RegenHive: Ask Us Anything with Regenerative Sweden

RegenHive festival! Christina Berneheim berättar om Regenerativt Sverige:

Regenerative Sweden is a national organisation for land managers and other people who are interested in regenerative agriculture and holistic management. It is a budding organisation which started in december 2023. Join us for the evening and ask us anything!

Plats: Digitalt

Tid: 2 mars kl 18.00-19.30

För att delta:
Skapa ett gratiskonto på RegenHive.com
Registrera dig på eventet för att få tillgång till länken

Visa evenemang →
RegenHive: Introduction to EOV, Ecological Outcome Verification
mars
2

RegenHive: Introduction to EOV, Ecological Outcome Verification

RegenHive: Introduction to EOV, Ecological Outcome Verification

RegenHive festival! Gunnar Thelin introducerar EOV:
I will describe how EOV can be used to monitor ecosystem health in grazing operations to assess whether actions taken, e g how grazing is performed, actually regenerates the local ecosystem or not.

Plats: Digitalt

Tid: 2 mars 10.00-11.30

För att delta:
Skapa ett gratiskonto på RegenHive.com
Registrera dig på eventet för att få tillgång till länken

Visa evenemang →
Om mat och regenerativt lantbruk under Elin Wägnerveckan
mars
1

Om mat och regenerativt lantbruk under Elin Wägnerveckan

Om mat och regenerativt lantbruk under Elin Wägnerveckan i Växjö

Föreläsning om vår mat och hur den produceras, med Gunnar Rundgren, bonde, författare och samhällsdebattör och Gunnar Thelin, växtekolog och lantbrukare. Hur kan vi ställa om till ett lantbruk som bidrar till blomstrande ekosystem och landskap?

Tid: 1 mars kl 13.00 – 17.00
Plats:
IOGT-NTO huset Vattentorget, Växjö

Fri entré. Arr: Naturskyddsföreningen, Tankarnas trädgård, Omställning Växjö och Studiefrämjandet.

Evenemanget på Facebook

Läs mer om Elin Wägerveckan

Visa evenemang →
Lunchwebinarium om regenerativt lantbruk
feb.
24

Lunchwebinarium om regenerativt lantbruk

Lunchwebinarium om regenerativt lantbruk

Agroväst och Gröna möten bjuder in:
HUR KAN REGENERATIVA METODER FÖRBÄTTRA DIN JORDHÄLSA?

Välkommen till ett lunchwebbinarium där Vibhoda Holten, rådgivare på Sunn Jord i Norge, berättar hur markstruktur, mull och milkroliv i jorden kan främjas av regenerativa metoder. Vi får också ta del av praktiska exempel och resultat från sex gårdar runt Oslofjorden, som har arbetat systematiskt med olika regenerativa metoder sedan 2018.

Evenemanget är kostnadsfritt och arrangeras av Länsstyrelsen Västra Götaland, Agroväst mark- och vatten genom och Gröna Möten. Evenemanget vänder sig lantbrukare, rådgivare och andra intressenter. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Information och länk sänds ut samma dag som evenemanget är till den mailadress du anger. Viktigt att du anmäler dig senast 23 februari via www.gronamoten.se.

Läs mer och anmäl dig här

Visa evenemang →
Holistic Management för lantbrukare
feb.
20
till 23 feb.

Holistic Management för lantbrukare

Kurs i Holistic Management –för lantbrukare

Beskrivning: Holistic Management är ett ramverk för beslutsfattande. Det är ett kraftfullt hjälpmedel för att fatta väl genomtänkta, hållbara beslut, särskilt inom komplexa verksamheter som lantbruk. I kursen ingår att tydliggöra sitt personliga och sitt lantbruksföretags specifika sammanhang. Det underlättar beslutsfattande som är i linje med dessa och möjliggör hänsyn till helheten – dina sociala, ekologiska och ekonomiska sammanhang. Bland övriga kursmoment ingår ekosystemprocesser, holistisk finansiell planering, gårdsplanering och holistisk betesplanering.

Kursen är öppen för alla att söka. Lantbrukare i Västra Götalands-regionen kommer att prioriteras. Övriga ges möjlighet att delta i mån av plats.

Plats: Gökhem, Falköping och digitalt

Tid på plats: 20-23 februari och 22 maj, i Gökhem (heldagar)

Tid digitalt: 10 torsdagar, jämna veckor i mars – maj, kl 8.00-10.00 via mötesplattform på dator.

Lärare: Anders Assis och Gunnar Thelin

Kostnad: Kursen finansieras huvudsakligen med projektmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland och EU. Deltagare betalar en mindre kursavgift på 1 000 kr + moms. Kostnader för kost och logi tillkommer.

Regenerativ betesdrift


för biologisk mångfald

finansieras av EU via Länsstyrelsen Västra Götaland och Jordbruksverket

Boende och mat: Information om möjligheter för logi i närheten av kursplats kommer att skickas ut till kursdeltagare närmare kursstart. Lunch och fika ordnas via kursen till självkostnadspris. Deltagarna ordnar själva frukost och middag.

Anmälan: Det finns plats för några till, så hör av dig till till gunnar.thelin@gmail.com om du är intresserad!

 

Visa evenemang →
lst Dalarna: Informationsträff om utevistelseprogrammet för nötkreatur
feb.
12

lst Dalarna: Informationsträff om utevistelseprogrammet för nötkreatur

Informationsträff om utevistelseprogrammet för nötkreatur

Länsstyrelsen i Dalarnas län bjuder in:

Utevistelseprogrammet för nötkreatur ger dig en möjlighet att hålla djuren ute året om, givet att din verksamhet har förutsättningar för det. Med djuren ute behövs inga stallbyggnader och du får en flexibel och kostnadseffektiv drift. Vill du veta mer om det här? Då är den här informationsträffen något för dig.

Under informationsträffen kommer Åsa Lundgren från Gård och djurhälsan berätta om ”Kontrollprogrammet för utevistelse vintertid utan ligghall för nötkreatur”. Kontrollprogrammets syfte är att bedöma om förutsättningarna i besättningen är tillräckligt goda för att hålla djuren utan tillgång till ligghall under vintersäsongen.

Träffen är hos Kristina Forsberg som är med i kontrollprogrammet och Kristina kommer berätta om sina erfarenheter av programmet. Träffen är både på sal och i fält och vi kommer se hur det ser ut i praktiken hos Kristina.

Målgrupp: Inbjudan riktar sig till dig som är lantbrukare med nötkreatur.

Program:

Klockslag och programpunkt

8.45 – 9.00 Förmiddagsfika

9.00 – 10.00 Åsa Lundgren om Utevistelseprogrammet för nöt

10.00 –10.30 Kristina Forsberg. Varför och hur de arbetar med utevistelseprogrammet för nöt

10.30 –12.00 Fältvandring för att kika på djur, mark, stängsel, vatten- och foderlösningar

12.00 Vi avslutar dagen med gemensam lunch

Lunch och fika: Länsstyrelsen bjuder på förmiddagsfika och lunch. Meddela om du inte vill ha lunch och eventuella allergier till anders.carlborg@lansstyrelsen.se

Var: Norrbo Folkets Hus, Norrbovägen 54, Nyhammar

Kostnad: Informationsträffen är kostnadsfri och vi bjuder på förmiddagsfika och lunch.

Sista anmälningsdag: 7 feb 2025

Mer information och anmälan

Visa evenemang →
EARA Agrifood Regeneration Week
feb.
5

EARA Agrifood Regeneration Week

Digitalt deltagande i EARAs Agrifood Regeneration Week

EARA presents:

As part of EARA's AgriFood Regeneration Week, the "Regenerating Forms of Agriculture" event will feature Panels and Q&A sessions with Europe.

As the Regenerating Form of Agriculture event has exceeded its maximum capacity for in-person attendance in Brussels, EARA is excited to offer a hybrid option to kick off the AgriFood Regeneration Week.

This online event invites you to join a morning of Panels and Q&A sessions featuring Europe’s pioneering farmers and leading experts.

When you register for this online event, you will receive the access link one day before it begins. Don’t miss this opportunity to be part of the discussion from anywhere!

Tid: 5 februari kl 9-13

Plats: Digitalt

Anmälan görs här


Visa evenemang →
Föreläsning med Tomas Torsein på Falköpings bibliotek
feb.
3

Föreläsning med Tomas Torsein på Falköpings bibliotek

Föreläsning om regenerativt jordbruk, med Tomas Torsein från Bältaregården

Föreläsning och samtal om regenerativt jordbruk och om hur det kan gå till i praktiken.

Välkommen till Falköpings bibliotek måndagen 3/2 kl 17.30-18.30, då Tomas Torsein, från Bältaregården i Gökhem, föreläser om regenerativt jordbruk. Tomas och hans familj driver en gård där de föder upp avelsdjur och även producerar kött.

Så här presenterar Tomas gården: "Vår ambition är att bedriva det mest naturliga lantbruket som är praktiskt möjligt för oss. Vi vill ge våra djur den härligaste tillvaron vi kan, men vill också ge utrymme för en stor mångfald av insekter, fåglar och växter."

Välkomna till föreläsning och samtal!
Ingen anmälan. Inget inträde.

Arrangörer: Falköpings bibliotek, Fridays For Future Falköping och Studiefrämjandet

Evenemanget på Facebook

Visa evenemang →
Skåne: Introduktion till regenerativt lantbruk och holistic management
feb.
3

Skåne: Introduktion till regenerativt lantbruk och holistic management

Introduktion till regenerativt lantbruk och holistic management

Jordkraft bjuder in: Lär dig hur vi kan öka jordhälsa och biologisk mångfald för förbättrad resiliens och produktion!

Denna kurs kommer vara interaktiv och är till för alla lantbrukare oavsett produktionsinriktning. Under dagen kommer vi varva teori och praktik, där vi kommer lära oss om de fyra ekosystemprocesserna, principerna för regenerativt lantbruk och hur vi skapar välmående ekosystem genom vårt brukande. Vi kommer diskutera hur detta bygger värdefulla resurser såsom vatten och kol och hur det positivt påverkar vår produktion och lönsamhet.

Datum och tid: Måndag den 3e februari, kl 9-15
Plats: Lövestad församlingshem, Lövestad byaväg 43, 275 71 Lövestad

Anmälan sker via mail: till christina.berneheim@gmail.com senast onsdag den 29e januari. Meddela hur många som kommer, personnummer (12 siffror) samt om du/ni har några allergier eller matpreferenser.

Det är kostnadsfritt att delta, lunch serveras till självkostnadspris
Kursen finansieras av Länsstyrelsen Skåne och EU

Facebookeventet

Visa evenemang →
Regenerative Agriculture Masterclass med Richard Perkins
jan.
31

Regenerative Agriculture Masterclass med Richard Perkins

Regenerative Agriculture Masterclass med Richard Perkins

In the Regenerative Agriculture Masterclass, world-renowned educator Richard Perkins, author of Regenerative Agriculture and owner of Ridgedale Farm, shows you how to plan and design a farm that is both regenerative and profitable.

The training covers everything you need to know about clarifying your objectives, creating your design, setting up your infrastructure, choosing and running your enterprises, selling your products and managing your business.

It contains all of the strategies, methods and techniques that Richard has used to build his own highly profitable and regenerative farming business on a small rural plot at 59 degrees North, and can potentially save you years of trial and error, not to mention a substantial amount of money.

Richard has taught thousands of students, many of whom have gone on to start their own successful farm and live the life they dreamed of.

This comprehensive training features more than 80 hours of instructional videos, numerous PDF’s, worksheets and spreadsheets, a resource library, a private participant community with mentor support from a select group of past students turned successful farmers, and weekly live Office Hours with Richard and the mentor team.

The upcoming training will run from January 31 to March 27, 2025, and you’ll have lifetime access.

Bring your farming dreams to life with the Regenerative Agriculture Masterclass.

Read more and sign up!

Visa evenemang →
Regenerativ träff för lantbrukare på Tjörn
jan.
29

Regenerativ träff för lantbrukare på Tjörn

Tjörnmat: Jordhälsa och lönsamhet med regenerativt jordbruk

En träff exklusivt för dig som är lantbrukare på Tjörn
Hur kan regenerativt lantbruk förbättra jordhälsa och lönsamhet för lantbrukaren och bidra till lokal livsmedelsförsörjning på Tjörn med omnejd? Detta är ett tillfälle att ställa frågor och diskutera regenerativ betesdrift och odling med Gunnar Thelin som är en av Sveriges mest kunniga inom området. Gunnar står med ena benet i myllan och det andra i universitetsvärlden. Han har en besättning på 30 nötkreatur och en fil dr i växtekologi vid Lunds universitet.

Plats: Lekanders bär och boende, Tyfta 21, 47198 Fagerfjäll

Kvällen kommer följas upp med ytterligare träffar för kunskapsdelande:
• EOV-kurs, vilket är ett verktyg för uppföljning inom regenerativt lantbruk. Kursen planeras genomföras på Orust.
• Fältvandring på tema betesdrift och biologisk mångfald inklusive effekter av och på vatten i landskapet.

Bra att veta
Anmälan krävs. Fika serveras kl 18.30.

Projektet ”Samverkan Hoga saluhall” drivs av föreningen Omställning Tjörn och finansieras av Leader Bohuslän. Genomförande sker i samverkan med LRF, Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs mer och anmäl dig här

Visa evenemang →
Northern Roots
jan.
22
till 23 jan.

Northern Roots

Forum on Regenerative Agriculture in Tallinn

“bridging the gap between theory and practice”

Nortern Roots invites: Following the tremendous success of last year’s Northern Roots forum, which had a significant impact on the future of sustainable agriculture, we are thrilled to return for the 2nd edition. Last year’s event sparked meaningful dialogue and inspired actionable solutions, bringing together visionaries and practitioners committed to regenerating the environment and climate while cultivating nutrient-dense foods and thriving farming businesses.

This year, we continue our mission to support the emergence of a new generation of agriculture in the Baltic and Nordic regions. The forum will once again serve as a platform for knowledge exchange, fostering constructive discussions in smaller groups and on a national scale. Join us as we build on the momentum and work together to shape the future of agriculture.

Read more and get tickets

Northern Roots Forum on Facebook

Visa evenemang →
SLU: webbinarium om markhälsa
dec.
5

SLU: webbinarium om markhälsa

Markhälsa – går det att mäta och övervaka?

SLU bjuder in:

Varje år den 5 december firas World Soil Day världen över på initiativ av FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. På institutionen för mark och miljö uppmärksammas detta genom ett webbinarium som knyter an till årets tema för World Soil Day, ”Caring for Soils: Measure, Monitor, Manage”. Varmt välkommen!

Webbinariet riktar sig till dig som är intresserad av: 

  • Nordiska perspektiv på markhälsa - erfarenheter från en intern SLU workshop

Anke Herrmann, professor vid institutionen för mark och miljö SLU

  • Senaste nytt om EU:s kommande markdirektiv

Else-Marie Meijersjö, miljöanalysenheten Jordbruksverket

  • Vad bör vi sträva efter för åker och skog - naturligt eller naturlikt?

Björn Lindahl, professor, och Johanna Wetterlind forskare, vid institutionen för mark och miljö SLU

  • Att väcka människors intresse för det som händer under jord

Anders Arnell, Centrum för naturvägledning SLU

Webbinariet kommer att avslutas med en diskussion som tar avstamp i presentationerna.

Mer info och anmälan

Visa evenemang →
Studiefrämjandet/Chalmers: Regenerativ utveckling
dec.
4

Studiefrämjandet/Chalmers: Regenerativ utveckling

Regenerativ utveckling – en möjlighet för Sverige och Världen

Studiefrämjandet m fl bjuder in:

Inspirationen till detta seminarium kommer från miljöaktivisten, föredragshållaren och författaren Paul Hawken. Hawken är en superkändis i USA inte minst med boken Draw Down och nu med boken Regeneration. Under kvällen får du träffa: 

Regenerativt jordbruk
Artur Granstedt, grundare av BERAS International berättar ikväll om hållbara matsystem, om vikten av regenerativa ekologiska kretsloppsgårdar, om mat enligt Diet for a Green Planet och om ett hållbart matsamhälle – ekodistrikt. Ta del av BERAS Internationals tänkesätt och helhetssyn. En värld i förändring kräver fördjupning och gedigen kunskap.

Regenerativ design
Louise Didriksson, White Arkitekter, berättar om varför framtidens stadsutveckling måste ske i balans med naturen. Det är avgörande för mänsklighetens överlevnad. 

Regenerativt skogsbruk
Mikael Karlsson, Silvaskog har skrivit boken: Konsten att hugga träd och ha skogen kvar
Mikael Karlsson är författare och föreläser på ett enkelt och lättfattligt sätt grundprinciperna för framtidens skogsbruk och hur du kan gå till väga för att börja. Framtidens skogsbruk är regenerativt,  lönsamt, hyggesfritt och mycket, mycket vackert.   

Kvällen är en samverkanskurs mellan Ingenjörer för miljön, Chalmerska Ingejörsföreningen Väst samt Studiefrämjandet Göteborg Sjuhärad. Kursen ger möjlighet till fördjupning kring regenerativa system för civilsamhällets engagerade ledare, föreningsaktiva och cirkelledare inom Studiefrämjandets verksamhet, samt nya som vill engagera sig djupare i miljö- och hållbarhetsfrågorna. 

Genom samarbete med Chalmerska Ingenjörsföreningen Väst har vi tillgång till Palmstedtsalen på Chalmers.
Kom gärna redan kl 17.00 för en AW på J.A. Pripps Pub & Café i Chalmers Kårhus som ligger vid Chalmers huvudentré och vid spårvagnshållplats Chalmers. Lokalen är Palmstenssalen. 

Varmt välkommen till en intressant fördjupningskväll kring regenerativa system och praktiker på Chalmers i Göteborg i samarbete med Studiefrämjandet och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Kvällens moderatorer är Håkan Lindgren från IfM, Claes Berlin från Chalmersska Ingenjörsföreningen och på Zoom deltar IfMs ordförande Magnus Hedenmark. 

Tid: 4 december kl 18-20.15

Plats: Palmstedtsalen på Chalmers

Det går även att vara med på zoom på följande länk 
Zoom-länk för anslutning till Zoom: https://us02web.zoom.us/j/85371432126  
Mötes-ID: 853 7143 2126
Lösenkod: 500527

Anmäl ditt deltagande till Studiefrämjandet.
Inspelning: Kvällen spelas in och kan ses i efterhand på https://ingenjorerformiljon.se/medlemssida/  om du är medlem.

Mer info och anmälan här

Visa evenemang →
Grönt Centrum Gotland: Regenerativt lantbruk
nov.
28

Grönt Centrum Gotland: Regenerativt lantbruk

Hur ser din resa till långsiktigt livskraftiga jordar och ett välmående lantbruksföretag ut?
Kan regenerativt lantbruk vara en väg framåt?

Grönt Centrum Gotland bjuder in: Det här är startskottet för en satsning där vi på Gotland Grönt Centrum vill ge gotländska bönder kunskap, verktyg och ett inspirerande kontaktnät, för att kunna jobba aktivt med både jordhälsa och ekonomi. För att på så vis skapa en grogrund för ett gott liv för dig som lantbrukare.

Vår ambition är att sätta bonden i centrum – att lärandet ska utgå ifrån de behov, förutsättningar och kunskaper som du har. Erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande är centralt. Vi kommer att lägga stort fokus på att bygga gemenskap och sammanhang. Inspireras av bönder som gör, både lokalt och internationellt.

Vid den här första träffen bjuder vi in till att samskapa den fortsatta resan, så att de aktiviteter som följer blir så värdefulla som möjligt för dig som deltar. Vi bjuder på fika under träffen, och för er som vill och kan bjuder vi in till middag efteråt (till ett självkostnadspris på 195 kr).

Tid: 28 november kl 13.30-17.00

Plats: Hotell Stelor Västergarn Stelor 117, Gotlands Tofta, Gotland

Anmälan: OSA senast 15 november på www.grontcentrum.se/anmalan eller skanna QR-koden. Om du vill stanna kvar på middag, skriv då ”Middag” i rutan ”Övrigt”

Mer info

Visa evenemang →
Naturskyddsföreningen: Kunskap om jord med Håkan Wallander
nov.
20

Naturskyddsföreningen: Kunskap om jord med Håkan Wallander

Intressant kunskap om jord med Håkan Wallander

Naturskyddsföreningen Helsingborg bjuder in:

Missa inte denna intressanta föreläsning om jord!
Håkan Wallander, professor i markbiologi vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta experter på jord, mull och markens ekologi och näring. Han deltar flitigt i media och har tidigare medverkat i en rad populärvetenskapliga böcker. Han kommer att prata om sina erfarenheter av att odla oliver i Toscana men även dela med sig av erfarenheter om sin forskning om jordbildning på vulkanön Surtsey utanför Islands kust.
Fritt inträde. Öppen föreläsning - Alla är välkomna!


Tid: 20 november kl 17.30-19.00
Samling: Stadsiblioteket, Hörsalen, Helsingborg
Anmälan: martin.almroth1@gmail.com, 0738 30 98 84

Eventet på Facebook

Visa evenemang →
Agroforestry - ett trädjordbruk för Tjörn?
nov.
19

Agroforestry - ett trädjordbruk för Tjörn?

Agroforestry - ett trädjordbruk för Tjörn?

Jesper Sandström, en av Sveriges agroforestrypionjärer, har under de senaste åren planterat in slingrande alléer av frukt- och nötträd på sin åkermark för att förbättra markernas vattenhushållning, biologiska mångfald och produktion. Jesper berättar om hur man i storskalig odling kan efterlikna naturliga ekosystem. På sin gård i Halland har han skapat ett landskap med gräsmarker, fruktbärande träd samt kreatur och höns.

Tid: 19 november kl 18.00-20.30. Fika serveras från kl 17.30
Plats: Billströmska folkhögskolan, Tyftsalen
Fri entré, anmälan krävs till: https://www.sv.se/.../tjornmat-agroforestry-ett...

Träden på Jesper Sandströms gård bromsar vinden och ger skugga så att avdunstningen minskar. Trädraderna är placerade längs åkrarnas höjdkurvor för att förlänga vattnets transport nedåt i landskapet. Mellan trädraderna betar kor och höns i ett kontrollerat rotationsbete. Träden bidrar till ett mer vitalt ekosystem med ökad fotosyntes marken kan också avkasta fler produkter, såsom äppelmust, cider, frukt, nötter och äkta kastanjer. Träden kommer helt enkelt att både bidra till ökad matsäkerhet och till ett mer produktivt och motståndskraftigt landskap.

Projektet ”Samverkan Hoga saluhall” drivs av föreningen Omställning Tjörn och finansieras av Leader Bohuslän. Genomförande sker i samverkan med LRF, Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Evenemanget på Facebook

Visa evenemang →
Betesdjur året runt: vintertid
nov.
17

Betesdjur året runt: vintertid

Betesdjur året runt, denna gång med fokus på vintersäsongen

Grönfaldsgården i Skåne bjuder in:

För er som redan har eller vill ha betesdjur och vill sätta er in i hur man kan hålla betesdjur året runt.

Under kursen kommer vi att prata om allt om djurhälsa, lagar och regler kring djur och hur man sköter om djur. Fördelar och nackdelar med olika sätt att hålla sina djur.

Hemma på gården har vi Fjällnära kor som bor ute med en ligghall som vinter hus och sedan har vi Gotlandsfår som bor inne i ett ombyggt häststall.

Fokus kommer att vara på deltagarnas frågor och funderingar kring just att hålla betesdjur.

Kläder efter väder då delar av dagen kommer att vara utomhus och andra delar kommer vara inne i stallet.

Tid: söndag 17 november kl 13-16

Anmälan: maila max_jamieson@hotmail.com

Plats: Grönfaldsgården Lerbergstorpsvägen 32, 27745 Sankt Olof

Denna kurs är kostnadsfri och finansieras av Smart Landsbygd.

Evenemanget på Facebook

Visa evenemang →
lst Jönköping: Ko och kalv tillsammans – fungerar det?
nov.
6

lst Jönköping: Ko och kalv tillsammans – fungerar det?

Ko och kalv tillsammans – fungerar det?

Länsstyrelsen i Jönköpings län bjuder in:
Är det möjligt att hålla mjölkkor och deras kalvar tillsammans i automatiska mjölkningssystem? Vilka är effekterna på mjölkavkastning, kalvtillväxt, hälsa och fertilitet? Hur integreras kalvarna i sådana system? Tillämpas sådant redan i praktiken?

Svaret på den sista frågan är JA och det även i Sverige. Det marknadsförs dessutom mejeriprodukter med den kvalitén fast ännu inte i Sverige. Är detta kanske ett marknadssegment som kan vidareutvecklas till det vad den ekologiska produktionen stå för, det vill säga produktion av livsmedel på naturens villkor?

Det finns ett intresse från lantbrukare och konsumenter för att hålla mjölkkalvar tillsammans med sina mödrar, men det finns väldigt lite stöd från vetenskapen om hur det ska gå till. Därför bjuder vi in Hanna Eriksson från SLU som forskar och doktorerar i ämnet. Det är även tänkt att en lantbrukare som tillämpar detta ska medverka under kvällen.

Välkommen till en ”out of the box - kväll” om nya tanker, vägar och möjligheter i den ekologiska mjölkproduktionen.

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet “Ko och kalv tillsammans”

Var: Digitalt. Länk skickas ut någon dag innan kursen.

Kostnad: Kostnadsfritt.

Sista anmälningsdag: 05 nov 2024

Visa evenemang →
ROPE – Regenerative Entrepreneurship Onboarding Programme
nov.
3
till 19 jan.

ROPE – Regenerative Entrepreneurship Onboarding Programme


ROPE Fall 2024 - Regenerative Entrepreneurship Onboarding Programme

RegenHive invites:

This call for application was prepared by participants to the previous round of ROPE. Who better than them could tell you what to expect?

WHAT IS ROPE?

We haven’t really found the answer yet, but let us give it a try.

We are people from diverse cultures and backgrounds, each with unique skills and a shared passion and motivation to one goal: advancing regeneration. ROPE is designed to act just like a rope that you could grab and get onboard our emerging ecosystem of entrepreneurs.

In practice, ROPE is a 3-month online program, structured as a dynamic playground, based on real-life quests that lay the foundations of regenerative entrepreneurship.

Read here the Fact Sheet for more details.

Here you can watch a morning chat between the facilitators.

What you may find in ROPE:

  • an unconventional way of self-learning

  • the challenges of entrepreneurship

  • a gradually expanding community

  • an open ground for co-creation

  • a great deal of inspiration

  • a call to unlearn

  • self-awareness

  • uncertainty

  • diversity

  • fun

WHAT ROPE IS NOT?

ROPE isn’t a course with theoretical lessons, neither on regeneration, nor on entrepreneurship.

IS ROPE RIGHT FOR YOU?

  • If you feel comfortable with uncertainty and not knowing,

  • if you are open to learning without being taught anything,

  • if you’re willing to rethink your own thought processes,

  • if you want to join a community that is working towards the Age of Regeneration,

then yes, ROPE may be a great fit for you.

GAME PLAN

Date: November 3, 2024 - January 19, 2025

Session Schedule:

  • Main session held every Sunday at 10.00 am (2 hours),

  • Optional office hour chat every Wednesday at 19.00 pm (1 hour)

Sessions will not be recorded, except for Sunday sessions held during some bank holidays.

Quests: Each participant will need to prepare and upload a weekly quest, which will be a key part of the process.

You can find all the details, includind for the application, on the Fact Sheet.

ROPE is free of charge.

Apply before November 1 2024.

Youtube: What is ROPE? A morning chat between the facilitators

Visa evenemang →
Jordhälsofestival
nov.
1
till 8 nov.

Jordhälsofestival

Jordhälsofestival med onlineföreläsningar, kurser och gårdsbesök

Svensk Kolinlagring bjuder in:

Världspremiär för Svensk Kolinlagrings jordhälsofestival! 1-8 november 2024. Lär dig mer om det magiska livet under våra fötter – och varför det påverkar oss alla.

Vi har ett fullspäckat program med insikter från ledande jordbrukare, forskare och experter där vi utforskar vägar framåt för att ställa om till ett livsmedelssystem inom planetens gränser. I programmet finns något för alla - från grundkurs i jordhälsa till radikala framtidsprototyper.

Anmäl dig nu och var med i samtalet om hur vi bygger en hållbar och rättvis framtid från grunden – bokstavligt talat.

Det går också bra att bara delta i enstaka onlineföreläsningar. Anmälan till dessa görs direkt via länkar i programmet.

Se hela programmet och anmälan på vår hemsida: www.svenskkolinlagring.se/jordhalsofestival

Visa evenemang →
Fältvandring i Skåne – holistiskt planerat bete i praktiken!
okt.
24

Fältvandring i Skåne – holistiskt planerat bete i praktiken!

Fältvandring på Forsby Ängar i Skåne – holistiskt planerat bete i praktiken!

Jordkraft bjuder in: Vi möts hos Emelie och Per Hult som bedriver lamm- och dikoproduktion på Forsby Ängar för att se hur de bedriver holistiskt planerat bete med sina djur. Holistiskt planerat bete är en form av betesdrift som fokuserar på återhämtning av växtslagen vi vill främja för att undvika överbete och öka jordhälsan och produktionen. Vi kommer vara ute i fält och diskutera fållindelning, optimal återhämtningsperiod, logistik, samt djurvälfärd och biologisk mångfald.

Ungefärligt program:
9.00 - fika, hälsa välkommen och presentationsrunda, introduktion till teorin bakom holistiskt planerat bete och hur den adaptiva betesplanen fungerar.
9.30-11.30 - Per och Emelie berättar om gården och vi går ut i fält och ser på hur det görs i praktiken samt diskuterar metoder för uppföljning av betesmark. Det är interaktivt så kom med era tankar och frågor och funderingar! Hur kan vi bäst använda djuren till att forma landskapet och revitalisera ekosystemen vi är beroende av?
11.30-12.00 - uppsamling, avslutande frågor och funderingar, erbjudanden framöver

Anmäl dig senast 21 oktober genom att maila christina.berneheim@gmail.com

Kostnadsfritt att delta! Finansierat av Greppa Näringen och EU.

Evenemanget på Facebook

Visa evenemang →
People’s Food Summit – a celebration of World Food Day
okt.
16

People’s Food Summit – a celebration of World Food Day

People’s Food Summit – a celebration of World Food Day

Regeneration International invites: Join us for the fourth annual People’s Food Summit on October 16, 2024, a 24-hour world-wide celebration of World Food Day. This unique event brings together dynamic speakers from every corner of the world, sharing crucial insights into regenerative agriculture.

The People’s Food Summit strengthens global connections among like-minded organizations, fostering collaboration and exchanging knowledge. Our aim is to inspire hundreds of thousands to engage in the regenerative agriculture movement by sharing success stories and groundbreaking initiatives.

Our hopes for this year’s event:

•Fostering knowledge exchange
•Building lasting partnerships between organizations
•Sparking citizen-led research and storytelling initiatives
•Supporting the scale-up of impactful projects
•Extending the reach of essential information to even more people

Läs mer:

https://regenerationinternational.org/peoples-food-summit-2024

Följ på Facebook

Se trailer för evenemanget

Visa evenemang →
Webbinarium med Allen Williams, om betesdrift och “disruptions”
okt.
9

Webbinarium med Allen Williams, om betesdrift och “disruptions”

Regenerativt Norge anordnar uppföljning på Betesutbytet: “Beiteforstyrrelser” med Allen Williams

Inbjudan från Norge: Vi i prosjektet Målrettet beiting inviterer til Webinar med
Allen Williams fra Understanding Ag.

Tema er beiteforstyrrelser for å oppnå spesifikke mål og ønsker for jorda, landskapet, dyra eller gårdsdriften for øvrig.

Beiteforstyrrelser kan øke det biologiske mangfoldet, redusere uønskede arter eller fremme ønskede arter.

Eksempler på forstyrrelser kan være å variere dyretettheten, tiden du har dyra på beite, eller hvor høyt gress du lar stå igjen etter beiting. Allen Williams går igjennom ulike beiteforstyrrelser og hva du kan oppnå ved å bruke dem i din kontekst.

Tidpunkt: onsdagen den 9 oktober, kl 19-21

Mer info och anmälan: https://shorturl.at/wrqec

Arrangör: NLR og Regenerativt Norge

Visa evenemang →