Två stora namn på Betesutbytet

Text: Marie Svärd och Christina Berneheim

Vi var många som var tacksamma för att få ta del av Allen Williams kunskap på Betesutbytet 2023. Därför är det glädjande att han är inbjuden till Betesutbytet även i år. Ett av hans viktigaste budskap är att vi behöver bli bättre på att läsa våra landskap och se helheten de är en del av. Och helheten i sin tur bör spegla en långt större mångfald än vad som ofta är fallet idag. Den 5-8 augusti är det dags, och på plats är även Siobhan Griffin från Nya Zeeland, som bland annat kommer hålla workshop i att göra en holistisk betesplan.

Ju mer vi lär oss om landskapet vi har omkring oss, desto större potential förstår vi att det bär med sig. Foto: Marie Svärd

Alla som lyssnade på Allen Willams förra året förstår att det är en glad nyhet att han kommer tillbaks! Under Betesutbytet 2023 ledde han två fullspäckade dagar. Ungefär halva tiden gick till att fylla på med information och insikter inomhus, under presentationspass som också blev till levande samtal. Den andra delen spenderade vi i markerna runt Bältaregården, där vi pratade mycket om vikten av mångfald och levande rötter i jorden, om hur vi kan lära oss när gräset är som mest näringsrikt, hur dyngbaggarna jobbar för att dra komockorna ner i jorden, bland mycket annat. Vi grävde gropar och studerade djuren och diskuterade hur vi får djur som är funktionella för det landskap vi har. Framför allt fick vi upp ögonen för den enorma rikedom som finns där ute bland gräs och kor.

Allen Williams och Christina Berneheim förbereder för gräsundersökning med hjälp av refraktometer, eller brix-mätare som den också kallas. Genom att mäta brix kan vi få en bild av hur väl fotosyntesen fungerar i en växt, och när näringsinnehållet är som högst under dygnet. En vitlökspress är bra att ha för att pressa vätska ur gräset. Foto: Marie Svärd

– För att kunna säga vad regenerativt lantbruk är måste du uppleva det, säger Allen Williams i inledningen. Det finns en trend som innebär att det blir allt svårare att hålla ett lantbruk vid liv och framför allt att lämna det vidare. Men det vi gör är inte något nytt, fortsätter han, utan vi lär oss av och återupplivar det som har fungerat i generationer före oss, och tar det till vår moderna värld.

– Det handlar om livet. Och det är det vi jobbar för. Hur vi kontinuerligt skapar mer liv. Istället för att se det ur synvinkeln ”vad ska jag döda idag” tänker jag ”vilket liv kan jag hjälpa, och få att frodas, idag? Det är ett annat sätt att tänka. Öka istället för att minska.

Insekterna och fåglarna är bra indikatorer på hur det går, berättar Allen. De är väldigt viktiga för oss, och när de ökar är det ett tecken på att vi är på rätt väg. Idisslarna är nyckelarter, som andra mindre arter följer efter. De skapar utrymme för annat liv. Han lyfter också detta att alla platser har sina olika förutsättningar, att det inte finns ett recept som funkar överallt. Det handlar istället om att lära känna sin plats. Det är viktigt att aldrig bli “prescriptive”.

“Landskapet ljuger inte, det speglar allt det som människor gjort mot det. Det är en berättelse som är lätt att förstå, för de som förstår språket som landskapet talar till oss med.”

Det amerikanska företaget Understanding Ag, som startades och drivs av bland annat Allen Williams, samarbetar med stora företag som General Mills, Danone osv.

– De stora vet nu, att regenerativt lantbruk fungerar, och vill gärna vara med i utvecklingen, säger han.

Så här lyder den definition av regenerativt lantbruk som Understanding Ag tagit fram.

”Farming and ranching in synchrony with nature and the four ecosystem processes to Repair, Rebuild, Revitalize and Restore ecosystem function startin with the life within the soil and expanding to life above the soil.”

Även om mycket blev avhandlat under besöket 2023 finns en oändlig källa av kunskap att ösa ur hos Allen Williams, och det är också glädjande att han vill komma tillbaka till Sverige och Betesutbytet. Allen Williams kan bjudas in igen tack vare ett stipendium från Nötkreatursstiftelsen Skaraborg.

Läs mer om Allen Williams och Understanding Ag

Gör en betesplan med Siobhan Griffin

Siobhan Griffin driver företaget Next Level Grazing Ltd på Nya Zeeland, där hon är en mycket framstående och uppskattad konsult och föreläsare bland regenerativa lantbrukare.

Siobhan har en kandidatexamen i djurvetenskap vid Cornell University från 1985 och har varit lantbrukare med fokus på gräs sedan 1989. Siobhan började driva sin ekologiska mjölkgård med holistiskt planerad betesdrift 2007 i östra USA, och kommer förklara under Betesutbytet hur detta resulterade i att 17 ton CO2-ekvivalenter per år under tio år kunde lagras i hennes jordar. Hon har under resans gång fått en djup förståelse för hur man med adaptiv förvaltning kan få en högre mångfald i betesmarkerna. Efter att ha studerat Holistic Management bestämde hon sig för att förädla mjölken på gården och göra ost som såldes i det lokala samhället för att koppla ihop stad och land.

Numera bor hon med sin sambo på Nya Zeeland och driver en fårfarm på 440 hektar. De erfarenheter hon samlat på sig delar hon med sig genom att lära både nyzeeländska och europeiska lantbrukare hur man kommer igång med holistiskt planerat bete och hur man tillämpar holistiskt planerat bete i fuktigt tempererade miljöer, som vi också har i Sverige. Hon kommer att berätta om hur de i Nya Zeeland använder sig av djurens påverkan för att skapa betesmarker av hög kvalitet som är naturligt produktiva.

Siobhan säger att hennes roll som en regenerativ lantbrukare inte bara är att reparera degenererade jordar, utan att återställa hela agroekosystem till att komma närmare den höga nivån av naturlig produktivitet som europeiska, amerikanska och australiensiska tempererade ekosystem en gång i tiden hade innan människorna kom in i bilden. Hon har skrivit en bok om vikten av ekosystemens produktivitet och hur man med hjälp av betande djur kan kyla klimatet.

Under första dagen på Betesutbytet kommer SIobhan att föreläsa och leda oss på en fältvandring runt Bältaregården. Under den andra dagen kommer hon hålla i en workshop där vi lär oss hur man gör och tillämpar en holistisk betesplan. Siobhan Griffin är inbjuden till Betesutbytet av Svensk Kolinlagring.

Läs mer om Siobhan Griffin och företaget Next Level Grazing

Betesutbytet anordnas också i samverkan med föreningen Regenerativt Sverige och stöd från Länsstyrelsen i Västra Götaland genom projektet Regenerativ betesdrift för biologisk mångfald.

Läs mer och anmäl dig:

Betesutbytet

En omfattande rapport från Betesutbytet 2023, med länkar till nyttig information, gjordes av Christian och Johanna på Sundhult 



 
Föregående
Föregående

Regenerativ gemenskap och matproduktion

Nästa
Nästa

Sigges producerar mat som är både ekologiskt och ekonomiskt hållbar