Länsstyrelsen i Västra Götaland stöttar regenerativ betesdrift för biologisk mångfald

Text: Marie Svärd

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beviljat 2 miljoner för ett treårigt projekt som syftar till att utveckla regenerativ betesdrift för biologisk mångfald i regionen, genom kompetensutveckling bland verksamma på landsbygden och i jordbruket. Kunskapsutbytet ska ske genom fältvandringar, seminarier, konferenser, praktiska kurser i EOV och Holistic Management och även samlas i en kunskapsbank.

En av Sveriges största besättningar med djur i regenerativ betesdrift finns i Gökhem utanför Falköping. Där finns också ovärderlig kunskap, som fångas upp i projektet. Foto: Marie Svärd

Projektet är del av en utlysning hos Jordbruksverket (EU-medel) som faller in under miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap, och har alltså som huvudfokus att lyfta potentialen av betesdrift som verktyg för att stärka biologisk mångfald.

Föreningen Regenerativt Sverige är en av parterna i projektet, som har växtekologen och EOV-experten Gunnar Thelin som huvudsökande och projektledare. Även flera andra personer i rörelsen är delaktiga, liksom erfarna naturvårdskonsulter. Marie Svärd är biträdande projektledare och kommer som kommunikatör bidra med att dokumentera kunskap, både sådan som ska föras in i projektet och nya insikter som kommer ut av det.

Det är glädjande att se hur den kunskap som går under benämningen regenerativt lantbruk börjar efterfrågas av myndigheterna, inte minst som en möjlighet att åtgärda många av de utmaningar vi står inför när det gäller klimat och biologisk mångfald.

Projektet kommer att lyfta det holistiska angreppssättet, både vad gäller lantbrukets roll och hur lantbrukaren kan använda betesdjur som verktyg för att öka vitaliteten i landskapet. Regenerativ betesdrift innebär att betesdjuren används på ett sätt så att de gör största möjliga nytta där de går fram. Det brukar förutom ökad biologisk mångfald även innebära större produktion av foder/biomassa, bättre lönsamhet för lantbrukaren och hälsosamma och välmående djur. Ur miljö- och naturvårdsperspektiv har den vägledande inställningen länge varit att lantbruket behöver utformas så att skador på naturmiljön kan minimeras. I regenerativt lantbruk är utgångspunkten istället att vi kan använda olika verktyg, främst betande djur, för att stärka ekosystemens vitalitet och maximera nytta.

För att kunna tillgodogöra sig och tillämpa metoder och arbetssätt inom regenerativ betesdrift på ett hållbart vis krävs en grundläggande förståelse för ekosystemprocesserna och deras betydelse för ekosystemens vitalitet, och hur de kan följas upp. Det krävs också en djupare förståelse för lantbrukets sammanhang och ett ramverk för beslutsfattande för att utöver ekologisk, hållbarhet åstadkomma en ekonomiskt och socialt hållbar verksamhet.

Detta vill projektgruppen åstadkomma genom att erbjuda kurser, seminarier, rådgivning och kunskapsdokumentation till målgruppen där kopplingen mellan välfungerande ekosystemprocesser, diversitet och hållbarhet löper som en röd tråd genom samtliga aktiviteter.

Aktiviteter

  • Seminarier med fältvandringar, där lantbrukare och naturvårdsexperter visar hur betesdrift och ekosystemskötsel kan utformas i praktiken, i syfte att stärka mångfalden. 

  • Webbinarier, där kunskap kring de regenerativa principerna för betesdrift förmedlas av inhyrda föreläsare och projektdeltagare.

  • Kurser i Holistic Management, där deltagarna får kunskap i att formulera sin personliga och lantbruksföretagets kontext, varifrån beslut om åtgärder kan fattas. Dessa inkluderar landskapsplanering, betesplanering, holistisk finansiell planering och planering av ekologisk uppföljning.

  • Kurser EOV där deltagarna lär sig uppföljning av hur väl ekosystemprocesserna fungerar, det vill säga grunden för att bygga och stärka biologisk mångfald, på de marker de brukar.

  • Dynamisk kunskapsbank med fakta och inspiration, som tillgängliggörs bland annat via Regenerativt Sveriges webbplats.

  • Betesutbytet, en årlig konferens där experter och regenerativa lantbrukare delar med sig av kunskap och erfarenheter. 

Sammantaget ska dessa aktiviteter öka medvetenheten om regenerativt lantbruk i Västra Götaland. Tanken är också att utveckla och stärka olika nätverk, som självständigt jobbar vidare för en fortsatt utveckling åt samma håll.

Flera nyttor

Den förståelse för ekosystemprocesser och hur man kan arbeta för att stärka dem, som genomsyrar projektet, är av central betydelse även för vatten och småbiotoper eftersom ökad andel regenerativt betad areal kommer att stärka mångfalden och vitaliteten i dessa ekosystem. Med regenerativ betesdrift kan igenväxning av naturbetesmarker hindras vilket innebär att kulturmiljövärden som skapats under århundraden i landskapet kan behållas.

Regenerativ betesdrift
för biologisk mångfald

finansieras av EU via Länsstyrelsen Västra Götaland och Jordbruksverket




 
Nästa
Nästa

Seminarieserie med europeiska bondealliansen EARA