Christina Berneheim på Solhällan

Christina Berneheim kommer i kontakt med många lantbrukare genom sitt lönejobb på Svensk Kolinlagring, där hon bland annat gör besök ute på gårdarna som är med i programmet. Det blir många gropar grävda och hon har sett hur olika markerna kan se beroende på platsen och hur driften ser ut. Christina har samlat på sig en bred kunskap från olika håll i världen. Hon har utbildning inom biologi och internationell naturvård från Skottland, Tyskland och Nya Zeeland innan hon kom tillbaka till Sverige. Det var under forskarutbildningen på Nya Zeeland som hon 2016 kom i kontakt med begreppet regenerativt lantbruk för första gången. Hon är en del av styrelsen för föreningen Regenerativt Sverige och köpte en liten gård i Skåne 2021, där hon nu bygger upp en verksamhet som står på flera ben.

Christina trivs bland korna. Foto: Cecilia Trägårdh

Christina Berneheim berättar

Plats:

Lövestad, Skåne. Gården är på 5 ha och består mestadels av vall, lite skog och naturbetesmark.

Vilken slags verksamhet har ni valt att bedriva och varför?

Det är jag och min sambo Dominik som driver gården vid sidan av andra jobb. För närvarande har vi 6 rödkullor och 450 vinrankor. Jag mår bra av att bo ute på landet, vara i naturen och ta hand om djur. En stad kan vara kul en halv dag sådär, sen behöver jag lugnet. Det är mycket lättare att vara trogen sig själv och sina prioriteringar där man kan andas frisk natur och där vilda djur bor. Jag vill spendera min tid på ett sätt som är värdefullt både för mig och för andra och därför ville jag arbeta praktiskt med alla dessa frågor som jag hållit på med länge men på ett mer teoretiskt plan.

Jag och sambon har startat konsultverksamhet genom vårt företag Jordkraft där vi vill bidra till ett mer resilient och regenerativt samhälle genom att erbjuda kurser, föreläsningar och rådgivning för ökad jord- och planthälsa inom lantbruk och trädgård. Vi tycker båda om människor och att vara ute och diskutera allt regenerativt på folks gårdar eller på puben, och därför blev det så här.

Odlingen av vinrankor, som förhoppningsvis ska leda till småskalig produktion av vin i framtiden. Foto: Christina Berneheim.

Finns det ett före och efter det att du kom i kontakt med språket ”Holistic Management”? Berätta!

Det var på Nya Zeeland 2016 när jag hade börjat min forskarutbildning som jag träffade konsulten John King och han tyckte att jag skulle läsa Holistic Management för att förstå det man då kallade ’biological farming’. Han blev sedermera min inofficiella mentor och har honom att tacka för väldigt mycket. Min forskarutbildning handlade om omställning inom mjölkproduktion - varför lantbrukare har valt ett odlingsystem över ett annat, vad det är som driver och motiverar förändringen.

Hur ser en vanlig dag ut?

Nu när det är vinter så utfodras djuren först, sen blir det jobb framför datorn i några timmar, innan det är dags att gå ut till djuren igen och fixa och dona, kanske sätta nytt stängsel, rensa vattenkaret, mocka skit ur lösdriften… sen blir det jobb framför datorn igen innan det är dags för dagens andra utfodring.

När är det som roligast?

När man tar en AW med hunden, katten och kossorna ute i hagen efter en bra dag.

Hur ser den ekonomiska ekvationen ut?

Vi har bara drivit gården i ca två år så just nu går den ekonomiska ekvationen inte ihop. Konsultverksamheten stöttar upp djur- och vinverksamheterna. De får komma lite på fötter först innan det kanske blir lite höns och ört- och bärodling i framtiden.

Christina maximerar nyttan av de ännu ganska få korna på sina fem hektar, genom att använda flyttbara stängsel och adaptiv betesplanering. Foto: Christina Berneheim.

Vad skulle du/ni vilja se i framtiden?

Tudelad fråga – på gården eller generellt i livet? På gården: Mer folk som kommer på besök, mer träd och buskar som producerar nötter och bär, ger skydd till djuren och ett levande landskap för pollinerare och andra levande varelser. I livet: Ett politiskt landskap som tar lantbruket, klimatet/miljön och ekonomin på allvar och har mod att transformera hela systemet.

Hur kan andra stötta det du/ni gör?

Prata med oss! Finns alltid så mycket att lära från andra som praktiserar regenerativt men också folk som är allmänt intresserade och kommer med andra perspektiv. Man slutar aldrig lära sig.

Främsta inspiratörer?

Min mentor John King på Nya Zeeland - https://succession.co.nz/

Kärngruppen inom Nordiskt nätverk för regenerativt lantbruk

Greg Judy på YouTube

John Kempf på Spotify

Temple Grandin på YouTube och boken ‘Stockmanship’ av Steve Cote – hur man förstår betesdjurens beteende

Kontakt

Christina.berneheim@gmail.com

Sidan Jordkraft på Facebook

Vägen mot Solhällan, Lövestad. Foto: Christina Berneheim.

 
Föregående
Föregående

Anders Wilkes och Lillegård fårfarm